Kirjoittaja Aihe: Uusi aselaki  (Luettu 2729 kertaa)

Poissa Rokka-Antero

 • Puuhapete
 • ****
 • Viestejä: 735
 • Lumberjack Commandos
Uusi aselaki
« : 22.10.10 - klo:21:14 »
Aselain sisältö lyötiin lukkoon
Keskiviikko 20.10.2010

Eduskunta löi lain sisällön lukkoon keskiviikkona.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi teki useita pykälämuutosesityksiä, jotka kaikki kaatuivat äänestyksissä selvin luvuin.
Hallitusrintama ei rakoillut. Perussuomalaiset esittävät vielä lain hylkäämistä lopullisessa käsittelyssä.
Hallitus esitti alun perin lääkäreille vain oikeutta ilmoittaa riskihenkilöistä. Nyt lääkärin on ilmoitettava poliisille henkilöstä, jonka hän potilastietojen ja tapaamisen perusteella katsoo olevan sopimaton ampuma-aseen haltijaksi.

Lääkäreille säädettävä velvollisuus nostatti eduskunnassa arvostelua. Lääkärien arveltiin vastuuseen joutumisen pelossa ilmoittavan kaikista, joilla on vähänkin epävakaata taustaa. Tällöin tavalliset päihdekuntoutujatkin saattavat joutua kärsimään vääryyttä.
Lääkärien katsottiin myös joutuvan mahdottomaan tilanteeseen, kun he joutuvat arvioimaan potilaan aselupakelpoisuutta lyhyen tapaamisen perusteella.

Mustajärvi esitti muun muassa, että aseluvan ikäraja pidettäisiin nykyisessä 15 vuodessa. Käsiaseluvan ikärajan Mustajärvi olisi vetänyt 18 vuoteen.
Tulevassa laissa yleinen aseluvan ikäraja vedetään 18 vuoteen ja käsiaseilla 20 vuoteen.

15-17-vuotiaille nuorille jää mahdollisuus hankkia rinnakkaislupa esimerkiksi vanhemman aseeseen.

Käsiaseluvan hakijalta vaaditaan myös soveltuvuustesti ja ampumaseuran asekouluttajan antama todistus harrastuneisuudesta. Lisäksi poliisi voi tarvittaessa pyytää lääkäriltä suoraan hakijan terveystietoja. Käsiaselupa myönnetään aluksi viideksi vuodeksi.

Eduskunta poisti laista vaatimuksen ampumaseuran jäsenyydestä perustuslaillisten ongelmien vuoksi. Käsiaseiden 20 vuoden ikärajasta voidaan myöntää poikkeus esimerkiksi maajoukkuevalmennettaville. Luola- ja loukkupyyntiin saa jatkossa luvan vain kertatulitoimiseen käsiaseeseen.

Eduskunta pyyhki pois myös hallituksen poliisille esittämän mahdollisuuden käydä tarkastamassa aseiden säilytysolot luvanhaltijan kotona. Nykyinen laki antaa mahdollisuuden takavarikkoon, jos epäillään aseen holtitonta säilytystä, ja tämän katsottiin riittävän.

Lähde: Iltalehti
Mun mielestä mennään syvälle mettään tän touhun kanssa..
"Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä? Täs siul on sellane.."

Poissa stirre

 • webmaster, vpj
 • Hallitus/Ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 1680
 • Lumberjack Commandos
  • Järvenpää-airsoft
Vs: Uusi aselaki
« Vastaus #1 : 22.10.10 - klo:22:07 »
http://www.jarviradio.net/index.php?option=com_content&view=article&id=130:audio2010hannujanismetsalla&catid=37:aanileikkeet&Itemid=70

Kuuntelinpahan tuota autossa tänään ja oli kyllä niin asiallinen juttu (poislukien väkivaltaviihde joka oli vähän jo sellainen kukkahattu täti-linjan mukainen.)
Kannattaa kuunnella, mikäli ei pysty niin heitän vähän tiivistelmää/ omia mielipiteitäni:

-Suomessa n. 16% väkivalta/henkirikos tapauksista joissa käytetty apuvälinettä on tehty ampuma-aseilla. Loput 84% tehty astaloilla yms. Uusi aselakihan pyrkii nimenomaan pienentämään tuota 16%. Tällähän kierretään itse ongelmaa, eli tiettyjen henkilöiden taipumusta väkivaltaan. Ja jäljelle jäävä 84% prosenttia jätetään täysin huomioimatta ainakin tällä hetkellä. Olisi vaan paljon fiksumpaa puuttua itse syihin, ei seurauksien ehkäisyyn.

-Uudessa aselaissahan olisi hieno toiminta jolla edellytetään esim. 2 vuoden aseharrastusta ennen aselupaa. Ihmeellistä että pitää harrastaa 2 vuotta että voi harrastaa? Oikea kunnollinen ja tervejärkinen aseharrasta saa vaan huonoja kokemuksia ja vääriä liikeratoja liikemuistiinsa, kun harjoittelee mahdollisesti aivan väärällaisella aseella joka ei välttämättä sovi edes itselle. Lisäksi valvontahan siirtyy ensimmäisen 2 vuoden ajaksi poliisilta ampumakerhoille(Ampumakerhollahan ei ole käytännössä mitään virkamiehen virkavelvollisuuteen rinnastettaa lakia/pykälää, joka takaisi edes jonkunlaisen takeen ja vastuun). Varmasti kerhojen turvallisuus huonontuu kuin kuka tahansa viripää voi tulla sinne pyssyn kanssa heilumaan (Aikanaanhan näin kävi muistaakseni helsingissä), onhan se toki mahdollista ilman uutta lakiakin, mutta suurempi osa "vanhan" lain harrastajista on kuitenkin poliisin seulan läpikäyneitä, jolloin riski on varmasti huomattavasti pienempi.

-Aseen rinnakkaislupaisuus. Turhaa lupabyrokratiaa ja kikkailua, varsinkin siinä vaiheessa kun rinnakkaislupa raukeaa ja pitäisi itse hakea lupaa aseelle.

-Luola ja loukkupyynti on ehkä se järkyttävin mikä ainakin meikäläistä koskettaa. Käytännössähän se olisi niin että pitäisi olla joko ase johon patruunat syötetään yksitellen tai revolveri.
Kertatulitoimisia aseita suomesta löytyy aika vähän, varsinkin .22 paukulla(Ymmärsin ainakin että aseet rajattaisiin vain tätä paukkua ampuvaksi.) Muuten varmaan ihan hyvä mutta tällähän vaan pitkitetään lopetettavan elämäinen kärsimystä mikäli ensimmäinen paukku ei osu tavoite kohteeseensa. Varsinkin jos on kylmä/ahdas tila/stressi yms. niin aseen uudeelleen ampumakuntoon saaminen ei ole välttämättä ihan yhtä nopea parin sekunnin homma kuin kesällä radalla. Revolveri taasen on siinä mielessä huono ettei sen ääntä voi tehokkaasti vaimentaa, eli kun näitä metsästyskoiria yms. kulkee mukana ja todennäköisesti on saaliin lähellä, niin samalla paukutellaan koiraltakin kuulo pois.

Ihan anycase, voi olla vanhaa tietoakin matkassa, en ole tarkemmin perehtynyt tähän uuteen aselakiin ja sen suunnittelu vaiheisiin. Lisäksi painotan ettei kyseinen mielipide edustaa vain omaa näkemystäni ei yhdistyksen. Lisäksi voisin todeta että tämä on sitä nykypäivän suomea, järjetön laki, ongelmien kiertämistä & haitantekoa syyttömille yms.

Kuka tuo aseen veitsitappeluun? -Voittaja.

Poissa Rokka-Antero

 • Puuhapete
 • ****
 • Viestejä: 735
 • Lumberjack Commandos
Vs: Uusi aselaki
« Vastaus #2 : 22.10.10 - klo:22:21 »
Todella hyvä kannanotto, varsinkin tuo metsästyskoiria koskeva pointti. itselläni vastaava ei ole käynyt edes mielessä lähinnä siksi että omistan lintukoiran ja ikinä en ole loukkupyyntiä harrastanut koiran kanssa. Lähinnä ollut völjyssä kun ukot ovat loukkujansa kokeneet..

Ottaisin kantaa myös reserviläisten ampuma harrastukseen. Itsekkin Lopen reservin aliupseereihin (Nykyään lopen reserviläiset RY) kuuluvana olin joskus suunnitellut hankkivani reserviläiskiväärin mutta näennäisesti reserviläisten kanssa keskusteltuani voi olla melko todellisuutta heittää hyvästit tuolle haaveelle. Samoin Practical harrastus tulee myös kärsimään suuresti.

Jos reserviläinen harrastaa SRA ammuntoja (Sovellettu reserviläisammunta) , ei se ainakaan huonoa tee Suomen puolustusvoimien reserville. Ilmaiseksi ylläpitää taitoja joita palveluksessa on opetettu.
"Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä? Täs siul on sellane.."

Poissa fl0yd

 • Puuhapete
 • ****
 • Viestejä: 670
 • Lumberjack Commandos
Vs: Uusi aselaki
« Vastaus #3 : 23.10.10 - klo:01:07 »
Itse olen tässä elätellyt toiveita, että voisin intin jälkeen alkaa harrastamaan SRA:ta. Saa nähdä mitä se todellisuus sitten on. Metsästystä jos ainakin saisi mahdollisuuden harrastaa jatkossa.

Poissa Patrik

 • Puheenjohtaja
 • Hallitus/Ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 564
Vs: Uusi aselaki
« Vastaus #4 : 23.10.10 - klo:01:43 »
Joo, ei itelläni ole edes hirveästi sanoja tuon lakihirvityksen kuvailemiseen, joten annan muiden hoitaa kuvailun:

Asiallista keskustelua aselaista

Perjantaitilastoja

Tuhat kuvaa kertoo enemmän kuin sana

Välikattoremonttia

Tilastotietoa

Ja

Asetietoa lainsäätäjille / toimittajille: Osa 1

Jatkakaa.
Väärin sammutettu.