Airsoft > Yleistä

Sisäasiainministeriö: ilma-aseet luvanvaraisiksi

(1/4) > >>

Tuomas Siitonen:
Softaaja uutisoi tästä nettisivullaan seuraavasti:


--- Lainaus ---Ikävä kyllä nyt ei ole aprillipäivä. Turun Sanomat uutisoi sisäasiainministeriön tutkivan “tehokkaiden ilma-aseiden” saattamista luvanvaraisuuden piiriin. Ministeriön edustajan lausumassa mainitaan muun muassa seuraavaa: “Ratkaisumallin selvitys on alkutaipaleella, mutta yksi lähestymistapa voisi olla kaikkien kaliiberiltaan yli 4,5-millimetristen ilma-aseiden muuttaminen luvanvaraisiksi.”

Toisin sanoen ministeriön edustaja ei tiedä lainkaan mistä puhuu. Koko touhun perimmäinen idea näyttäisi olevan hyvin tehokkaiden ilma-aseiden tekeminen luvanvaraiseksi, jotta kuka tahansa ei niitä voisi ostaa kuviteltua mahdollista pahantekoa varten. Kuitenkin yllämainittu lähestymistapa jättäisi edelleen vapaasti ostettaviksi huomattavan määrän markkinoilla löytyviä, erittäin tehokkaita 4,5 mm ammuksia käyttäviä ilma-aseita, mutta tekisi lainsäädännössä ilma-aseiden kanssa samaan ryhmään luokiteltavat airsoft- ja paintball-aseet luvanvaraisiksi niiden “suuren” kaliiperin vuoksi. Turun Sanomien uutisen perusteella sisäasiainministeriössä ei näytetä ymmärtävän oikeastaan mitään edes varsinaisista ilma-aseista. Niitä verrataan artikkelissa mm. poliisin käyttämiin 9 mm pistooleihin.

Softaaja seuraa tilannetta tarkasti.

Lue Turun Sanomien uutinen.

--- Lainaus päättyy ---

Lainaus Softaajan foorumeilta itse lehden pääkiholta:


--- Lainaus käyttäjältä: Wulf ---Lainmuutoksen kiirellisyys tarkoittaa sitä, että virkamiehet haluavat lain eduskunnan käsittelyyn ennen kesälomaa, koska kansanedustajilla on kiire päättää pikkuasiat pois jaloista ennen lomia. Tällä menetelmällä on ennenkin ajattu läpi uusia kieltoja ilman, että kukaan on ehtinyt kiinnittää asiaan huomiota tai valittaa ja se sen tarkoituksena onkin.
--- Lainaus päättyy ---

Valtiovalta päättämässä asioista joista se ei tiedä hölkäse pöläystä?

stirre:
Vihdoinkin.
Hyvä vaan jos tällä tavalla saataisin moisia rikollisilta pois(puhun ilma-aseista, en airsoft-aseista.) ja lähimetsissä sivullisten silmät vaarantavat puskavemputtajat pois sieltä puskista. Ei itseäni ainakaan lupien hakeminen muovikuula aseiden ostaa haittaa mitään, vaikka pientä yliliioittelua onkin. Mutta koko laissa oleva tärkein asia on se että aikuiset ymmärtäisivät millaisen riskin antavat lastensa käsiin ostaessaan marketista vempun ja paiskataan rikkomaan omaisuutta ja ihmisten silmiä.

Eikä se minua haittaa vaikka ruotsin tapainen K-18 leima lajille tulisi, täysi-ikä sen verran lähellä. Tosin nykyinen käytäntö rajaisi airsoftin iän K-15:sta vanhempien luvalla(ns. rinnakkaislupa) ja K-18 ilman sitä vanhempien lupaa. Onhan tässä tietenkin byrokratiaa läpikäytävänä ja hetken mielijohteesta seuraavana päivänä aseen osto ei onnistuisi. Valittettavasti kantani nyt on tämä, että laki voimaan. Tietenkin toivoisin että airsoft aseet saisivat jonkunlaisen oman lupansa, eivätkä tätä nykyisenlaista aseen osto ja hallussapitolupaa, vaan jonkun lievemmän. Jotain pitää kuitenkin asialle tehdä, ei näinkään leväperäisesti "ikäraja" valvonnalla saavuteta mitään muuta kuin rikkinäisiä silmiä.

E:Argumentoikaa, valittaakaa, tukekaa. Jos nyt saisi edes yhden oikeasta mielenkiintoisen keskusteluketjun tänne aikaiseksi.

paasse:
Joo, laki olisi hyvästä, kannatetaan.

Toki tiettyjä tarkennuksia tulisi sisällyttää lakiin kuten laillinen ikä kantaa tai ostaa ko. aseita (15 - 18 ?)
Laillinen seuraamus rikkeestä ( aseen menetys valtiolle, päivä sakkoa höveleille vanhemmille tms... ?)
On siinä semmoinenkin puoli, että jos nämä aseet tehdään luvanvaraisiksi ja on jo olemassa aktiivisesti harrastavia tahoja tai yhdistyksiä, niin valtiolla on velvollisuus antaa tai osoittaa luvallisia alueita joissa tätä diskriminisoitua harrastusta voi harjoittaa vaarantamatta muiden terveyttä.

Siitähän tässä laissa on kysymys, harrastuksesta jolla on haitallisia tai erittäin haitallisia vaikutuksia muiden terveydelle, on rajoitettava tai muulla tavalla kontroloitava.

Eikä tästä ole montaa päivää kun olin tulossa prismasta ja kävelin keskustan kautta kotiini, kun puskasta kuuluu tuttua airsoft aseen ääntä: plop, plop, plop, plopplopplopplop...
oli pakko käydä katsomassa mitä siellä tapahtuu, siellä alle 10 vuotias poika lasketti uzilla sarjaa puskiin ja milloin minnekkin. WTF ! siis keskellä järvenpään keskustaa ja suojalasit oli tietysti ainoastaan amatööreille, ei näin...

Miqzu:
Olen melkolailla samaa mieltä kuin Stirling, jonkinmoinen ikäraja olisi ihan mukava minkäänlaisen aseenkantoluvan sijaan. K15 olisi tietysti se meikäläiselle tietysti se mieluisin vaihtoehto, mutta olen kyllä valmis K18-ikärajaankin, vaikka pari vuottahan siinä joutuisi omalla kohdallani odottamaan, sillä se jos mikä tekisi harrastuksen maineelle hyvää.

Pistäkääpä vähän vastustaviakin viestejä, tietty kunnon perusteluin, niin saadaan kunnon keskustelut aikaan. :)

stirre:
Näin pienenä huomautuksena että pistin nyt sisäasianministeriöön palautetta tästä laista.

Koko tekstiä en tähän laita, mutta viestin sisältö piti sisällään seuraavaa:
-4,5mm ilma-ase on tehokkaampi ja vaarallisempi kuin 6/8mm muovikuulia ampuva airsoft ase, mutta 4,5mm jäisi kuitenkin lain ulkopuolelle.
-Airsoft-aseille pitäisi tulla jokin oma lupakäytäntö tai jokin vastaava keino, jolla poliisien ei tarvitsis puuttua näin paljoa laittomiin peleihin(elikkä niitä laittomien pelejä karsittaisiin valistuksella, lailla yms. pois)
-Valtio voisi auttaa saamaan pelipaikkoja, nyt kun kuntien ja kaupunkien asenteet pelipaikkoja kohtaan ovat niin negatiivisia ja haluttomia.(kirjeeseen ei tullut pätkää siitä että tuusulan kunta ansaitsee negatiivisuudessa, haluttomuudessa ja byrokratismissa erikoissuuren maininnan.)

Vastausta odotella sitten.

Ja todellakin myös toisenlaisia mielipiteitä otettaisiin mielellään vastaan, ettei tästä tule näin yksioikoista.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta